Det kan vara lite av ett pussel att göra hemmet kattvänligt efter att man bestämt sig för att skaffa katt. Hur mycket man är villig att förändra i sitt hem varierar självklart men det finns en del saker som kan vara viktiga att tänka på.

Ledig plats i fönster

Om katten ska vara inomhus mestadels av tiden kommer den vilja hoppa upp och se ut genom fönster då och då. Det kan därför vara bra att låta delar av fönsterkarmen vara fri så att katten får plats. Annars kan det hända att katten helt enkelt bestämmer sig för att hoppa upp ändå och då kan både blomkrukor och prydnadssaker åka i golvet.

Hägna in balkongen

Ska katten bo i lägenhet med balkong kan det vara av intresse att inreda balkongen kattvänligt också. Att sätta nät för balkongen gör att en innekatt får möjlighet att gå ut och få frisk luft utan att riskera att skadas och ramla ner.

Klätterställning

Alla katter tycker om att klättra och befinna sig på hög höjd och hålla koll på sin flock och familj. Många väljer att köpa en klätterställning och sätta upp för att katten ska kunna få detta behov tillgodosett. En bra klätterställning ska vara av god kvalitet så att den inte riskerar att rasa. Den ska helst vara klädd i mjukt material så att katten inte riskerar att riva sig eller få andra typer av skador. Vid monteringen ska klätterställningen spännas rejält så att den är stabil och inte faller ens när katten är på sitt vildaste humör och kastar sig uppför klätterställningen i högsta fart.

Plats att sova på

Det är inte alla som tycker om att dela säng med sitt husdjur. Då kan en kattvänlig sovplats vara en idé. Har katten en klätterställning är chansen stor att den kommer somna där då och då. Annars kan också en mjukare säng som kan stå på golvet fungera väl. Gärna med kanter så katten känner sig trygg.