Om du har bestämt dig för att det är dags att skaffa en katt som husdjur finns det en hel del saker du bör tänka på innan.

Ålder

Om du har tänkt att köpa en kattunge måste du ta reda på om den är äldre än tolv veckor. Kattungen måste spendera de första månaderna med sin mamma och sina syskon och det är enligt lag förbjudet att köpa en katt innan den fyllt tolv veckor. Många väljer at strunta i detta då en riktigt liten kattunge kan locka, men om man vill tänka på kattens bästa så ska man aldrig ta en kattunge ifrån sin mamma för tidigt.

Tid

En katt kräver inte riktigt lika mycket tid som en hund men det är ändå ett stort ansvar. Katter blir ofta gamla, över femton år är inte ovanligt. Därför måste du ha tänkt igenom köpet noggrant innan den nya familjemedlemmen flyttar in så att du verkligen har tid för den. Katten behöver enligt lag tillsyn minst två gånger om dagen och mat minst en gång om dagen för att må bra och naturligtvis även fri tillgång till vatten.
Vet du med dig att ni kommer att flytta ofta eller till och med byta land så kan det vara en bra ide att vänta med att skaffa katt. Om man ofta är ute och reser så bör man också vänta med att skaffa katt. Man ska aldrig lämna en katt ensam i flera dagar då detta kommer att bidra till stress och understimulans för katten då den kommer känna sig ensam och övergiven.
Kommer man att vara borta största delen av dagen och även kvällar så kan det vara en bra ide att skaffa två katter, på så sätt så kommer katterna att ha sällskap av varandra. Detta gäller dock endast om det är en stor del av dagen och inte flera dagar i streck.

Allergi

Om du inte har haft katt tidigare kan det vara bra att testa dig så att du inte lider av allergi mot katter. Många lider av allergier utan att veta om det och när man redan har skaffat katt så kan det vara jobbigt att behöva lämna tillbaka dem. Skulle du vara allergisk så finns det alternativa raser som fungerar bra i ett hem där det finns allergi.

Inne eller utekatt

Beroende på hur du bor kan din katt vara inomhus eller utomhus. Bor du i lägenhet är det lämpligast att katten är inomhus. Om du istället bor på landet kan det vara lämpligt att katten är utekatt, där den bland annat kan hjälpa till med att jaga råttor och möss. Har du en balkong som katten ska vistas på behöver denna hägnas in för att minska risken att katten faller ned och skadar sig. Tänk dock på att katter gillar att vistas utomhus. Har du därför en innekatt så kan det vara bra att införskaffa ett kattsele så att du kan ta med din katt utomhus lite då och då.

Vaccination, ID-märkning och försäkring

En katt kan vaccineras mot kattpest, kattinfluensa eller kattsnuva. Om du planerar att resa med din katt någon gång kan det behövas ytterligare vaccin. Katten bör även alltid ID-märkas med mikrochip. Det är ven viktigt att du försäkrar din katt om något skulle hända. En katt som råkar ut för något och är oförsäkrad kan bli en riktigt dyr historia.

Tillbehör

Din katt kommer att behöva en del saker så som matskål, vattenskål, transportbur, kattlåda, kattsand, leksaker, kloklippare och inte minst kattmat och kattgodis för att ditt hem ska bli kattvänligt.  Även om katter i sig kan vara väldigt billiga att köpa så måste man alltid ha i åtanke att en katt behöver en hel del prylar för att trivas. En klösbräda är något som innekatter alltid måste ha, annars kan det sluta olyckligt med möbler och annat dylikt i hemmet som katten då kommer att använda istället. Mat är något som också alltid kommer att behöva införskaffas i större mängder då en katt äter flera gånger om dagen. Alla dessa tillbehör samt vaccinationer och försäkringar är något man måste räkna med i kostnaderna när man skaffar sig ett husdjur.