En fråga som ofta dyker upp i samband med kattköp är om man borde skaffa en eller flera katter och vad som egentligen är bäst. Det finns inget hundraprocentigt rätt eller fel svar på den frågan men det finns en del fördelar och nackdelar samt olika ursprungslägen som kan vara viktiga att tänka på. Ursprungligen är katter inte helt ensamma även om de är självständiga. När människan tagit dem och gjort dem till tamdjur har de även skapat individer med olika personligheter som uppkommit utefter de förutsättningar katterna fått under generationer. Det är därför en övervägning av för och nackdelar som gäller i denna fråga.

Skaffa två katter på samma gång

Många som köper kattunge väljer att börja med en för att kanske skaffa en till senare. Att börja med att ha en katt gör att den ofta tyr sig till människor snabbare och blir trygg i sitt nya hem lättare eftersom den tvingas ut i självständigheten. Får den med sig ett syskon kan dessa dock få vara katter tillsammans vilket för många katter är skönt eftersom de trivs med att ha en kompis.

Vid adoption av vuxen katt brukar katthemmet katten bor på ha krav på att katten antingen ska bo själv eller med sin vän. Det beror helt på hur katten tidigare levt och hur den mår bra. En katt som bott hela sitt liv ensam vet knappt hur man kommunicerar och umgås med andra katter. Detta kan då stjälpa snarare än hjälpa.

Skaffa en till kattunge “senare”

Att börja med en katt och köpa en till senare är inte helt riskfritt. Den vuxna katten måste då acceptera den nya kattungen vilket de inte alltid gör och vill det sig riktigt illa kan det bli bråk direkt. Dock fungerar det oftast efter en tid, även om det kan vara påfrestande från början. Humöret kan också påverkas av huruvida katterna är kastrerade eller inte, i synnerhet om det är hankatter.