Tyvärr så kryllar det av ensamma, hemlösa katter i vårt land och även i övriga världen. Många tror att man hur enkelt som helst kan överge en katt, eftersom det är självständiga individer som klara sig själva. Men detta är fel. En övergiven katt kan inte ta hand om sig eller skaffa mat, då den är van vid människans hjälp.
Även om katter är jägare så finns det en stor risk att katten som har blivit övergiven kommer att bli ett byte själv efter att ha blivit lämnad ensam i det vilda då katten inte är van vid att vara så utsatt. Många katter som blir lämnade klarar inte heller av vintern om den blir riktigt kall. I värsta fall kommer katten att frysa ihjäl och i ”bästa” fall så kommer kattens öron, tassar eller svans att bli frostskadade. Att överge sin katt är därför aldrig en snäll handling.

Många har normalt inte tid att ta hand om en katt och skaffar därför en liten kattunge under sin sommarsemester. Att ha en liten katt som springer runt på sommarstället är ju bland det mysigaste som finns. Men sen när semestern är över och det är dags att åka hem så är det många som bara lämnar sin kisse åt sitt eget öde för att fortsätta hem till sin vardag utan katt. Man kanske inte tror att katter känner på det viset, men den katt man lämnar efter sig kommer att bli förtvivlad, utsatt och har antagligen en väldigt olycklig framtid till mötes. Att skaffa ett tillfälligt husdjur är därför något vi rekommenderar att man bör avstå från.

Katter som har blivit övergivna eller kommit bort brukar ofta söka sig till andra människor efter hjälp. Skulle du stöta på en kisse som verkar försöka få kontakt med dig så är det viktigt att behandla den snällt och sedan kontaktar polisen. Är det någon som saknar sin katt så har de antagligen gjort en polisanmälan av den försvunna katten, är det ingen som vill tillkännage att det är deras katt så får man kontakta ett katthem för hjälp.

 

Katthem och pensionat

Om man ska resa bort en längre tid och inte har någon närstående som kan ta hand om katten, kan ett kattpensionat vara utvägen. I andra fall kan man betala för en plats på ett katthem för hemlösa katter, under den tid man ska vara borta. Det kan dock vara jobbigt för kattens psyke och många mår inte bra av att slussas då och då till lokaler med en massa andra djur. Även om personalen ger dem mat, är de ofta mycket ensamma och att ha en vän som tar hand om katten är definitivt mycket bättre för kattens välmående. Har du inte en egen katt men gärna skulle vilja umgås med katter så kan du även hjälpa till på katthem och pensionat när det finns tid över. Det är många sådana som behöver frivillig hjälp. Då får man både umgås med dessa underbara djur samtidigt som man gör nytta.
Vill man göra nytta men inte riktigt har tid att ta sig till ett katthem för att hjälpa till på plats så kan man alltid donera en liten slant eller skänka katt mat i gåvotunnor som man ofta hittar utanför mataffärer.

Hitta ett katthem

Herrelösa, upphittade katter tas om hand av privatpersoner eller polisen som sedan lämnar dem till ett katthem där ägaren kan söka efter dem. Finns det ingen ägare försöker hemmet omplacera katterna. För att hitta ett katthem i närheten kan man gå in på Omplaceringsregistret som har listor på alla djurhem i landet. Då kan man finna ett härbärge i närheten av sin ort där katten förhoppningsvis snart kommer att hitta någon som vill adoptera den.

Att lämna bort sin katt

Detta är naturligtvis en sista utväg och innan man tar hand om en kattunge, bör man tänka sig för ordentligt. Det är en levande varelse som man inte kan slänga och dänga med hur som helst. Som vuxen människa bär man ett stort ansvar på sina axlar och att ta hand om ett djur kräver stort engagemang.

Om livet dock tar drastiska vändningar och man får sociala, ekonomiska eller andra problem som gör att man inte kan ta hand om katten, kan man lämna i den på ett katthem. Det allra bästa är dock att kontakta uppfödaren man köpte katten av, så att denne kan hitta en ny lämplig ägare. Då slipper katten orosmomenten.