När man står där med sin nyinköpta kattunge kan det vara svårt att förstå att en katt är ett åtagande som kan pågå i tiotals år. Många tänker inte på hur gammal en katt faktiskt kan bli, men det är viktigt att ha det i åtanke innan man bestämmer sig för att skaffa en. Om du lever ett liv som förändras mycket och du till exempel inte vet var du kommer att bo om ett par år kan det därför vara bättre att vänta med att skaffa katt tills ditt liv är mer stabilt.

Många är omedvetna om det, men en katt kan faktiskt bli över 20 år. Den katt som tros vara äldst i världen heter Nutmeg och har en respektingivande ålder på hela 31 år. Nu är det inte så vanligt att en katt blir så gammal, men många blir faktisk uppemot 15 till 20 år. När katten är 21 år motsvarar det en ålder på 100 människoår.

I vissa fall tror människor att det bara är att släppa ut katten i naturen när man tröttnat på den, men om man har i åtanke att en katt i vilt tillstånd endast blir 4-5 år förstår man ganska snabbt att det är en dålig idé. Även om katter påminner om vilda djur som tigrar, pantrar och lodjur är de så domesticerade att de inte klarar sig speciell länge på egen hand. Det är alltså ett fruktansvärt djurplågeri att lämna katten vind för våg.

Kort sagt bör du alltså tänka på att en katt kan vara ett åtagande i 20 år och planera för det innan du köper en alldeles egen liten lurvig vän. Skulle något ändå hända som gör att du inte kan behålla katten så kan du försöka omplacera den själv eller kontakta ett katthem som sköter omplaceringen åt dig.