Siames

Siames är en katt med ett originellt utseende och i stort sett alla vet vad en siames är för typ av ras. De har ett relativt spetsigt huvud och en speciell teckning på grund av sina färger. Det är en av de äldsta kattraserna som finns och de härstammar från Thailand. Siameserna har haft en del genetiska fel som främst satt sig fysiskt, exempelvis har de ofta varit skelögda. Detta har dock försökts avlats bort och det har uppfödarna lyckats ganska väl med. Rasen har ett starkt temperament, de kräver mycket uppmärksamhet men är väldigt tillgivna. Får de inte tillräckligt med stimulans kan de dock börja med ovanor och dåligt beteende.

Norsk skogkatt

En annan mycket populär kattras är den norska skogkatten. Denna katt har lång, tjock päls som uppkom för att de ska klara sig under kalla norska vintrar. Hankatterna kan bli så stora som upp till 10 kg och honkatterna något mindre. De är aktiva katter som kräver uppmärksamhet från sina ägare. En lustig kuriositet är att många tror att rasen stavas “skogskatt” men det är alltså fel.

Bondkatt

Den katt som antagligen finns i absolut högst antal i Sverige är bondkatten. Det är egentligen inte en ras i sig men benämns såpass ofta att den definitivt förtjänar att nämnas i fråga om populära raser. Bondkatten kallas även kort och gott för huskatt och precis som namnet avslöjar har de en historia tillsammans med människor som sällskapsdjur. På nästan varje bondgård finns det en eller flera bondkatter som hjälper till att hålla råttorna borta och de flesta utekatter som kommer hem till sina ägare och har blivit med kattungar har varit i kontakt med en bondkatt. Det finns således många intressanta blandningar där ute där raskatter och bondkatter träffat på varandra. Bondkatten är generellt sett en stark, självständig och snäll katt.

Cornish Rex

Denna katt ras passar den aktiva personen som kommer att tillbringa mycket tid med sin katt. En Cornish Rex kommer att vara busig och livlig som en kattunge livet ut och älskar att leka med sin husse och matte, inte minst lekar som liknar apport där man kastar föremål till katten som den sedan får springa och hämta. De har dessutom väldigt rörliga små tassar som gör att de enkelt kan plocka upp föremål från marken.

Bengal

En väldigt populär katt ras på grund av sitt unika utseende som liknar en vildkatts. Pälsen har samma mönster som hos en leopard och är lite större li storleken än en ”normal” tamkatt. Dessa är framavlade med hjälp av leopardkatter och bör vara minst fyra generationer bort från dessa för att de ska bete sig som ett husdjur och inte som en vildkatt.

Perser

Den perfekta sällskapskatten. Denna ras har blivit väldigt populär världen över då den har ett jämt temperament som inte går varken upp eller ner för mycket. De är oftast väldigt harmoniska samtidigt som de är pigga och alerta. De passar perfekt för de som är ute efter ett sällskapsdjur och inte för allt för mycket oväsen i hemmet.

Ragdoll

Den absolut mest populära kattrasen i Sverige är Ragdoll. Det är en stor och vacker långhårig kattras med ett väldigt milt temperament. Ragdoll har på grund av sitt utseende och ditt beteende fått smeknamnet ”den milda jätten”. De är väldigt snälla och pålitliga katter och har ofta samma beteende som hundar. De gillar att följa med sin ägare runt huset och fungerar oftast väldigt bra ihop med andra djur.

Maine Coon

Ännu ett kattras som kommer väldigt bra överens med andra djur så som hundar och katter. Väldigt lik en hund i sitt beteende och älskar att umgås med sin ägare och kela. En mycket sällskapssjuk katt som har ett harmoniskt temperament. Det finns myter om att denna katt-ras uppstod då en katt parade sig med en tvättbjörn, en myt som självklart inte stämmer, men Maine Coon är nog den mest mytomspunna katten och det finns massor av spännande berättelser om just denna ras.

Det finns massvis av spännande kattraser runt om i världen, och det dyker hela tiden upp nya. Oavsett vilket ras du väljer att införskaffa så är behöver alla katter tillräckligt med tid och tillbehör för att trivas och må bra.